Att skriva egna låtar till bandet

Om man har lyckats skapa ett band och spelar covers med mera kan nästa steg vara att skriva helt egna låtar till bandet. Många drömmer just om att skriva sin egen låt och det behöver inte vara svårt att varken skriva text eller melodi. Så länge man vet vad man vill skapa, och har något musikaliskt sinnelag brukar det gå bra. Ofta behöver man bara kunna några få ackord för att kunna börja skapa sin egen sång. Man måste inte vara bra på att sjunga, eller kunna massor av noter.

Hur börjar man?

Om man vill skriva egen musik till sitt band kan det till en början verka övermäktigt. Men man behöver inte göra allt på en gång. De allra flesta låtskrivare har inte allt klart i huvudet, och de kan inte bara skriva ner allt på ett papper. Vanligen är det så att man utgår från en idé. Man lägger sedan till några toner, ackord och en melodi. Detta kan man sedan fortsätta utveckla i all oändlighet till dess att man känner sig nöjd med låten och tills dess att den kan spelas.

Det kan vara klokt att välja det instrument man känner sig mest hemma med när man ska börja tillverka sin låt. Man kan sedan enkelt fortsätta med att spela flera vanliga ackord och sätta ihop dem. Om det liknar andra låtar gör det inget. Detta kan man ändra senare. När man väl finner något som låter bra är det dags att dokumentera saken. Det allra bästa är att ta fram sin mobiltelefon och spela in melodin eller skriva ner texten direkt. Om man ska rigga mikrofoner och liknande är risken stor att man redan tappat bort idén när inspelningen kan börja. Det gäller att man är väl förberedd. Man kan med fördel ha med sig mobilen, anteckningsblock med mera överallt dit man går. På så sätt kan man enkelt dokumentera eventuella idéer som dyker upp när man sitter på tåget, bussen eller går på stan.

Hur går man vidare?

Om man har kommit på en melodi är det dags att börja komma på en text till låten. Man kan till exempel sjunga lite spontana ord, meningar eller citat till melodin och se hur det låter. Man kan också fortsätta utveckla texten allt eftersom. Man ska få ihop verser, intro, refräng, eventuella bryggor med mera. Detta kan man sedan fila och slipa på under lång tid. Ibland kan det vara bra att spela igenom låten i helhet för att höra om något låter fel, om något behöver skrivas om eller liknande. Det kan också vara bra att låta någon annan höra låten. Man kan lätt bli blind för eventuella fel när man sitter och arbetar med text och melodi på egen hand.