Många människor världen över drömmer om att få spela musik i ett band som spelar just den egna favoritgenren. I många fall är detta inte helt enkelt. Det kan till exempel vara så att man måste starta sig ett helt eget band för att denna dröm ska kunna gå i uppfyllelse. Men vilka tips och råd finns det om att starta band, och vad är viktigt att tänka på?
Att skaffa medlemmar
När det är dags att starta ett band gäller det att skaffa medlemmar. Man kan inte driva ett band ensam. Det är viktigt att man ser till att alla medlemmar i bandet gillar samma genre. Om man inte brinner för en musiksmak är risken stor att bandet inte blir bra samspelta. Det allra bästa sättet att finna medlemmar på är genom att fråga sina vänner, släkt och liknande om de eller någon de känner kan tänka sig att vara med och spela. Om det är så att man inte finner någon bekant måste man börja leta på andra sätt. Man kan till exempel annonsera efter medlemmar i sociala medier, i lokaltidningen eller kanske i speciella musiktidningar. De medlemmar som ofta finns med i ett band är basist, pianist, sångare och trummis. Det kan dock också vara möjligt att ha andra instrument med i bandet beroende på vilken genre man ska spela. Om bandet är stort kan man självklart också ha flera som spelar samma typ av instrument. Det kan dock vara bra att tänka på om man själv ska stå för instrumenten eller om varje bandmedlem ska köpa sina egna instrument. Ju fler medlemmar man är, desto större övningslokal måste man också ha att öva i så att alla verkligen får plats.
När man ska hitta medlemmar till bandet måste man se till flera olika aspekter. Det hjälper till exempel inte att medlemmarna vill spela i ett band om de inte kan spela något instrument alls. Man måste både se till medlemmarnas musikaliska förmåga och kompetens, och till deras personlighet. Även om en person är jätteduktig på att spela ett instrument är det inte säkert att gruppen går ihop i övrigt. Då kommer man inte att kunna spela tillsammans i alla fall.
Var kan man öva och spela?
När man väl har funnit personer att spela med gäller det att man också hittar någonstans att spela. Ibland kan det finnas ett tomt garage eller liknande där man kan hålla till. Det allra bästa är om man finner en riktig replokal där man också kan förvara sakerna och där akustiken alltså är relativt bra. På så sätt hör man direkt hur det låter. I en källare eller i ett garage kan bandet annars låta på ett helt annat sätt än till exempel på en scen. Om man inte kan förvara instrument med mera där man övar är risken också stor att instrumenten går sönder. Om man inte har en bil kan det också vara mycket svårt att ta sig runt med sina instrument, i alla fall om man är trummis eller behöver bära med sig förstärkare och liknande.
I många fall kan man kontakta kommunen man bor i och fråga om de har någon lokal som står tom och som kan användas. I flera kommuner finns det också vuxenförbund eller liknande som satsar på kultur och musik. Dessa kan ofta hjälpa till med både instrument, replokaler och andra bidrag. Det kan vara en fördel att kontakta dessa förbund tidigt i processen. De kan i många fall nämligen veta om personer som vill vara med i band och som är lätta att samarbeta med. Ofta krävs det inte direkt något av de band som tar hjälp av förbunden, utan ofta räcker det med att någon från förbundet är med på en och annan övning, och kanske bjuds in till spelningar och liknande. Ofta önskar de även uppdateringar från bandet under tiden bidrag och annat delas ut. Om man inte sköter detta kan man dock bli av med både lokaler och ekonomiska fördelar som man tagit del av och man kan också tvingas betala tillbaka en stor del av detta.
När bandet kommit igång
När bandet bildats är det dags att komma igång och bandet måste också få ett namn. Det är viktigt att man tänker på att namnet ska passa bandet även längre fram i tiden. Olämpliga ord med mera kanske är roligt när bandet övar på hemmaplan, men det är sällan lika kul om bandet blir mer känt och inbjuds att spela på festivaler och liknande runt om i landet.