Konserter

Det finns alltid ett sätt man startar EM-gruppspelt, en person med mikrofond tillsammans med en trummis. Att gå på en konsert kan vara antingen en fantastisk upplevelse, eller någonting som lämnar dig helt oberörd. En bra konsert kan få dig att skratta, gråta eller att vilja dansa. Ibland är det de små, intima konserterna som ger den störta upplevelsen, och ibland är det stora konserter som får dig att vilja hoppa runt i flera timmar efteråt.

Upplevelsen av en konsert beror naturligtvis på artisten som ger konserten, men den påverkas också mycket av vilken lokal konserten hålls i. Det är stor skillnad på att lyssna på klassisk musik i en fantastisk konserthall i Wien eller på en fotbollsstadion. Å andra sidan upplevs kanske en rockkonsert hellre i en stor fotbollsarena, där upplevelsen kan delas med många tusen andra.

Royal Albert Hall ligger i Kensington i London och är ett konserthus uppkallat efter drottning Victorias man Albert. Konserthuset planerades av prins Albert själv, efter hans succé med världsutställningen och Kristallpalatset. Drottning Victoria var den som symboliskt lade den första stenen, men prins Albert dog tyvärr innan han fick se byggnaden färdig.

Royal Albert Hall är framför allt en lokal för klassisk musik, men många pop- och rocksångare har också framträtt här. Bland annat har Eric Clapton sedan år 1964 gjort över 200 konserter här, och han fortsätter.

Adele spelade år 2011 in sitt live-album “Live at the Royal Albert Hall” här, vilket släpptes både som CD, DVD och Blu-Ray. Albumet inkluderar 90 minuter av den konsert Adele höll i Royal Albert Hall år 2011, och innehåller sånger från hennes tidigare album “19” och “21”, plus en del extramaterial bakom scenen. “Live at the Royal Albert Hall” har sålt över tre miljoner exemplar över hela världen och är en mycket älskad inspelning av fans över hela världen. Inspelningen av “Set fire to the rain” vann senare en Grammy för bästa pop-solo-live framträdande.