Scenskräck och att bli artist

Scenskräck är något som väldigt många är drabbade av. Många tycker att det är pinsamt och väldigt många ger upp sina drömmar om att bli artister på grund av att scenskräcken är för svår att hantera. Men det finns faktiskt knep att ta till!

Sätt att hantera scenskräck på

Om man är drabbad av scenskräck finns det ett par sätt att hantera den på. Ibland finns det ju faktiskt tillfällen då man måste tala inför en större publik, och om man ska lyckas som artist måste man våga vara på scenen.

Öva!

Ett av de allra bästa sätten att minska scenskräck är genom att öva. Ju mer säker man känner sig på det man ska göra, desto mindre oroar man sig vanligen för att något ska misslyckas när man väl är på scenen. Det gäller också att man inte är rädd för att misslyckas. Om man sjunger lite fel är det knappast någon i publiken som kommer att märka det.

Vad gör dig rädd?

Ett annat knep är att fundera lite extra över exakt vad det är som skrämmer. Byt ut dessa tankar mot positiva varianter. Om du är orolig för hur ditt budskap kommer att tas emot kan dessa tankar istället bytas mot hur budskapet ska framföras.

Slappna av!

När det väl är dags att gå upp på scen och man känner att skräcken smyger sig på kan det vara klokt att ha ett ess i rockärmen – nämligen avslappning! Det kan vara smart att lära sig några andningsövningar som man kan ta till i skarpt läge.

Kan man botas från scenskräck?

Det finns inget läkemedel som kan bota scenskräck på några minuter. Det krävs lång tids övning innan man blir helt av med skräcken. Dock kan man i nästan alla fall bli av med scenskräck. Man bör tänka på att förbereda sig väl och dessutom ska man inte ta allt för svåra uppdrag. Det är ofta smartare att välja lättare uppdrag som inte känns som någon direkt utmaning. Det finns också olika varianter av terapi man kan prova. Detta kan ge bra resultat i många fall och flera större artister har blivit av med sin scenskräck på detta sätt.

Överlag bör man tänka positivt och fokusera på det som faktiskt händer, istället för på sådant som inte händer, eller som skulle kunna hända. Genom detta sätt att resonera kan man ofta befinna sig mer i nuet. Det blir lättare och roligare att befinna sig på scenen.