Utrustning för att spela i band

Om man vill börja spela vill i ett band kan det krävas en hel del utrustning. Ofta är det så att ingen vill betala för någon annans instrument och därför måste man ofta köpa in dem själv. Beroende på vad man spelar kan man behöva lite olika saker och i denna artikel tar vi upp några exempel på användbar utrustning.

Sångare

Som sångare behöver man ofta inte så mycket utrustning. Det kan dock vara klokt att ha en egen mikrofon, som gärna får vara trådlös. Då vet man att mikrofonen alltid är redo och hur den fungerar. Några sångare har speciella hörselskydd som de använder för att lättare kunna höra sig själva och var de ligger tonmässigt. Detta är vanligen de enda tillbehör sångaren behöver.

Gitarrist och basist

Som gitarrist och basist behöver man självklart ha med sig sitt instrument. Man kan också behöva ta med sig en förstärkare om man använder elektriska varianter av instrumenten. Dessutom kan man behöva en stämapparat till gitarren och eventuellt plektrum om man föredrar att spela med sådana. Det är också en fördel om man har med sig extra strängar. Om en sträng går av under tiden man spelar och man inte har tagit med sig extra kan man helt enkelt inte fortsätta spela. Detta kan förstöra en hel övning, eller än värre,en hel spelning. Checka in dylans gitarr för inspiration.

Trummis

När man är trummis måste man ha med sig hela sitt trumset om man inte ska spela kongo eller liknande trummor. Vanligen är det ett ganska stort antal trummor som måste flyttas om man inte kan förvara trummorna i övningslokalen eller annan lokal. Om man ska förflytta hela trumsetet krävs det generellt sett bil om man inte är många som kan hjälpa till att bära.

Andra saker som kan behövas

När bandet blir större och vill åka på spelningar och liknande kan det vara mycket klokt att införskaffa ett eget PA-system eller ljudsystem. På så sätt slipper man tänka på att man är beroende av andras utrustning. Man behöver inte heller oroa sig för att man inte ska kunna andras ljudsystems funktioner och liknande utan det egna systemet kan man enkelt lära sig.

Det är också en fördel om man skaffar extra mikrofoner och liknande om det är så att flera i bandet ska sjunga eller om man behöver kör och backing vocals till några av låtarna. Dessa mikrofoner behöver dock ofta inte vara av fullt lika bra kvalitet som sångarens.